Podprogram 2019 - efekty
PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Miejsko-Gminy Ośrodek Pomocy Społecznej w Czersku z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1774 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 83,26250 ton żywności;
• 19 033 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 59 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 10 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• edukacji finansowej - 2 spotkania dla 6 uczestników,
• żywieniowo dietetycznych – 2 spotkania dla 11 uczestników,
• kulinarnych – 6 spotkań dla 42 uczestników.