Podprogram 2019 - efekty

Polski pomocy żywnościowej

PODPROGRAM 2019 – efekty

1. Miejsko-Gminy Ośrodek Pomocy Społecznej w Czersku z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

• tłuszcze (olej rzepakowy),

• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1774 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

83,26250 ton żywności;

19 033 paczek żywnościowych;

4. W ramach Podprogramu 2019 dla 59 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 10 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• edukacji finansowej - 2 spotkania dla 6 uczestników,

• żywieniowo dietetycznych – 2 spotkania dla 11 uczestników,

• kulinarnych – 6 spotkań dla 42 uczestników.


Source URL: https://cus.czersk.pl/strona/pomoc-zywnosciowa-podprogram-2019/734-podprogram-2019-efekty