PODPROGRAM 2021 – efekty
Centrum Usług Społecznych w Czersku z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie luty – wrzesień 2022.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny);
- mleczne (mleko UHT);
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały);
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1 583 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 37,8141 ton żywności;
- 9 868 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2021 w ramach działań towarzyszących zrealizowano:
- 2 warsztaty edukacji ekonomicznej – 35 uczestników;
- 2 warsztaty żywieniowo dietetyczne – 32 uczestników.